Mutta miksi?
Mitä hyötyä on joogasta? Mitä hyötyä on hengittää tietyssä tahdissa ja vääntäytyä erikoisiin asentoihin noudattaen tiettyä kaavaa niin säntillisesti kuin omalla kehollaan pystyy?
Vastaus: Liikkuvuus paranee ja hengitykseen keskittyminen auttaa havainnoimaan omaa hengitystä.
Ja mitä sitten? Hyvin yksinkertainen kysymys, joka on hyvä pitää mielessä aina, aiheen kuin aiheen edessä.
Kun kehon liikkuvuus paranee, kehon oikeanlainen käyttäminen kaikenlaisiin toimintoihin helpottuu. Yleistäen: aikuisen keho on jo monella tavalla tottunut omanlaisiin toimintatapoihin, tekemään asiat niin kuin ne 'tuntuvat' helpoimmalta. Tavarat poimitaan kumartumalla, ei kyykistymällä. Istuminen tehdään niin mukavaksi, ettei tarvitse käyttää ainoatakaan lihasta. Jos jokin kehon osa on vahva, sille kuormataan kaikki taakka jne. Tiedostamaton kehon käyttäminen johtaa epätasapainoon. Epätasapaino johtaa ongelmiin, kipuihin ja vaivoihin - ennemmin tai myöhemmin.
Asana-harjoitus tasapainottaa kehoa ja mieltä. Harjoituksessa otetaan mukaan koko keho ja ajatuksena on löytää tietoisuus siitä, mitä lihasta aktivoidaan tukemaan asentoa ja mitä lihasta aktivoidaan rentoutumaan. Koko ajan siis pysytään aktiivisena, mutta koko kehoa ei jännitetä tai rentouteta samanaikaisesti.
Tämän taidon voi sitten siirtää muuhun elämään luomaan tasapainoa. Kaikkeen ei tarvitse osallistua jokaisella solulla ja täysin tuntein, koska 'tuntuu' siltä. Ei ole tarvetta hypätä täydestä lamaannuksen tilasta kehittämään hurjaa draamaa. Ennemminkin voi osallistua asioihin niiden tarkoituksen ja tarpeen mukaan - tehdä töitä kun on töiden aika, levätä kun on levon aika.
Entä hengitys? Mitä muuta meillä on?