Red dot
'Missä tämän pitäisi tuntua?' kysyi eräs joogatunnilla.
Hyvä kysymys.
Patanjalin joogasutria opettaessaan Måns Broo esitti vertauksen ihmisestä kauppakeskuksessa:
Kauppakeskuksessa voi ajelehtia päämäärättömästi aistien viemänä tuntikaupalla, on kauniita esineitä ja herkullisia tuoksuja. Aistit vievät ja keho seuraa. Aistit tarjoavat ärsykkeitä mielelle, jonka tehtävä on hyväksyä tai hylätä, tehdä jatkuvaa valintaa ja arvottamista.
Mutta jos tilanne on toinen ja kulkija tietää mitä etsii, voi toimia toisin. Silloin on viisasta etsiä kauppakeskuksen karttataulu, josta voi paikantaa määränpään. Tämä ei kuitenkaan riitä. Oleellista on tietää myös se kohta missä itse on. Punainen täplä: Olet tässä.
-
Asanaharjoituksessa tätä oman itsen paikantamista on hyvä opetella. Asanasta on ehkä jonkinlainen ulkoinen kuva, miltä sen tulisi näyttää ja ajatus siitä, mitä kohtaa se kehossa eniten työstää. On helppoa lähteä pyrkimään tavoitteeseen; nyt pitäisi tuntua tuossa ja tuossa, näyttää enemmän tuolta kuin tältä. Tavoite on hyvä ollakin! On kuitenkin yhtä tärkeää yrittää tunnustella kehoa, missä NYT tuntuu, paikallistaa oma sijainti, se kohta missä on juuri nyt.
Tätä kohtaa voi ajatella joogan tilana. Kun oma sijainti on varma, on mahdollista ottaa mielen ohjat (manas) omiin käsiin ja älyn (buddhi) turvin kuljettaa itsensä kohti määränpäätä (samadhi). Näin mieli ohjaa aisteja, ei toisinpäin.
'Missä tämän pitäisi tuntua?' vaihtuu silloin ajatukseen 'Tämä tuntuu nyt tältä'.
Olen tässä.
'Yoga is the practice of tolerating the consequences of being yourself.'
-Bhagavad Gita